Blog

Rouwverwerking

15 november 2019 door Monya Spijkhoven

Speciaal geschreven op verzoek: over doorgaan na verlies van een paard…Over schuldgevoel, rouw en verdriet.

Het lijkt zo simpel. Je motivatie herpakken en doorgaan, je hebt tenslotte geen keuze wel? Maar als dat nou eens tegenvalt? Als de energie er niet is om met de andere paarden te werken?… Lees verder »

Stress bij paarden

8 november 2019 door Monya Spijkhoven

“Mijn paard was altijd hartstikke braaf maar ineens lag ik ernaast! Ik begrijp er niets van!”

Stress bij het rijden is onderschat. Wat we niet zien is er niet lijkt het. Maar is dat zo? Hoe vaak gebeurd het dat ongewenst gedrag uit het niets lijkt te komen?… Lees verder »

Wees eens lief voor jezelf! Dat mag best!

5 november 2019 door Monya Spijkhoven

Het valt me telkens weer op: we zijn soms zo hard voor onszelf.

Tijdens een les hoor ik soms de ene mopper na de andere: “Het ging de afgelopen tijd zo goed, en nu lukt het niet.” ”Ik heb zo goed geoefend en nu kan ik niets laten zien.” “Ik zit niet zo goed in mijn vel,… Lees verder »

De training van je paard is net een bankrekening

24 oktober 2019 door Monya Spijkhoven

Een rare vergelijking? Nee, een mooie metafoor! 🙂

Een bankrekening waarbij je iets stort of opneemt. Een bankrekening is een leuke manier om te beschrijven hoe je vertrouwen kunt ontwikkelen met een paard dat je traint. Simpel gezegd, elke keer dat je angst beperkt en traint met behulp van versterking,… Lees verder »

Wat is normaal?

21 oktober 2019 door Monya Spijkhoven

“Hij heeft altijd al slechte voeten gehad.”“Hij is gewoon lui.”“Dat heeft hij altijd gedaan.”“Hij neemt me in de maling.”

Er zijn bepaalde dingen die we als ‘normaal’ beschouwen, maar dat zijn ze eigenlijk niet.

Denk aan:Slechte hoeven.Moeilijk opstarten.Een paard dat defensief is over voedsel.Bokken na een sprong.Staartzwiepen tijdens het rijden.Niet bij andere paarden kunnen staan…. Lees verder »

Paarden zijn te stil

18 juni 2019 door Monya Spijkhoven

Paarden zijn te stil. Zouden we ze anders trainen als ze gingen gillen of huilen van pijn, zoals honden doen? Vermoedelijk wel….

Op ‪#‎ToughTopicTuesday‬ las ik het volgende:

If horses expressed pain by vocalizing – like dogs do – would this affect how we train them?A large part of how horses communicate is through body language…. Lees verder »

Dagboek van een instructrice, deel 43

1 maart 2018 door Monya Spijkhoven

Als instructeur deel je met je studenten iets van dezelfde puzzel: paarden rijden en paarden trainen. Er is zoveel kennis beschikbaar dat het best lastig is om te bepalen welke instructeur bij jou past. Zoveel verschillen in stromingen, leerstijlen, persoonlijkheden, prestaties, leerdoelen.
Neem jij les van iemand met veel kennis maar die je eigenlijk niet mag?… Lees verder »

Dagboek van een instructrice, deel 42

23 november 2017 door Monya Spijkhoven

Wat kun je je toch zorgen maken over alles waar je van houdt!
Ik maak me momenteel zorgen over de gezondheid van mijn hond. En hoewel ik er alles aan doe om haar comfort te bieden, zie ik nog niet veel resultaat van mijn inspanningen. Wat een machteloos gevoel!… Lees verder »

Dagboek van een instructrice, deel 41

18 november 2017 door Monya Spijkhoven

Zondag heb ik me voor de “leeuwen” geworpen. Niet letterlijk hoor, figuurlijk. Ik liep al langer rond met onvrede. En die onvrede heb ik getracht zelf weg te poetsen of aan te pakken. Maar dat ging niet. Want die onvrede kwam voort uit iets dat ik zelf heb opgezet en waarmee veel mensen gemoeid zijn…. Lees verder »

Dagboek van een instructrice, deel 40

7 november 2017 door Monya Spijkhoven

Wat ik doe bij een halve ophouding?
“Das een goede vraag!”

Best lastig om eens te omschrijven wat je eigenlijk doet!
Een halve ophouding, eens kijken…
Ik richt me iets op. Ik maak als het ware mijn torso wat langer. Zonder dat ik mijn schouders naar achteren druk of omhoog trek…. Lees verder »

Share